Cu bicicletele prin Delta Vacaresti

TabereCuSuflet0156Parcul Natural Vacaresti – sau “Delta dintre blocuri” cum mai este denumit – este un ecosistem unic, cu ochiuri de apa si mlastini intinse, alimentate de izvoare subterane, care s-au format în decursul a zeci de ani, in mijlocul orasului Bucuresti, pe locul unui fost proiect hidrologic de pe vremea lui Ceausescu.
Saptamana trecuta am profitat de Primavara frumoasa si am mers sa exploram parcul, cu bicicletele, intr-o iesire WeCare!

Proiectul initial prevedea un mare lac in sudul capitalei, la iesirea Dambovitei din oras. La fel ca si fratele sau mai mare –  Lacul Morii, ambele faceau parte din sistemul hidrologic al râului Dâmbovița si erau parte a sistemului hidrologic de apărare a Bucureștiului împotriva inundațiilor. Lucrările au început în anul 1986, ocazie cu care a fost demolată și Mănăstirea Văcărești, dar au fost sistate după 1989.
In cei peste 20 de ani cât a fost neglijata, zona Lacului Văcărești a fost recucerită de natura salbatica. Locul este alimentat de izvoare subterane, care au permis creșterea unei vegetații diverse și a unor viețuitoare rare. Au fost identificate 94 de specii de pasari, între care stârci, egrete, cormorani, pescăruși, lebede, lișițe, rațe sălbatice, muscarul negru, animale acvatice ca șerpi de apă, tritoni, dar și vulpi, iepuri, vidre și bizami, care supraviețuiesc într-un ecosistem stabil, specific unei delte. În urma cu cativa ani au fost fotografiate mai multe exemplare de vidră (Lutra lutra) specie protejată. Prezența acestui mamifer este un indicator al sănătății ecosistemului.
În timpul migrațiilor de primăvară și toamnă, Parcul Vacaresti este un loc de popas pentru o serie de specii de păsări migratoare rare.

Vineri, 5 aprilie, am avut o prima iesire ProBono Tabere cu Suflet in aceasta adevarata oaza a naturii! Ne-a placut foarte mult si cu siguranta vom reveni:) Iata cateva poze de la  aceasta iesire:

Sursa: Wikipedia
Foto: Demi Tipa, Tabere cu Suflet

7 thoughts on “Cu bicicletele prin Delta Vacaresti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s