Raport despre Clima

GlobalWarmingSaptamana trecuta, Organizatia Mondiala a Meteorologiei (WMO) a publicat raportul anual privind starea climei. Din acest document reiese o accelerare a procesului de incalzire in anul 2018!

Publicarea documentului marchează cea de-a 25-a aniversare a declaratiei WMO privind starea climei globale, care a fost emisă pentru prima dată în 1994. Ediția din 2019 care tratează datele pentru anul 2018 marchează eforturi internaționale susținute pentru a raporta, analiza și înțelege anii variații și tendințe pe termen lung ale unui climat în schimbare. Raportul WMO abordează, printre altele, efecte schimbărilor climatice asupra incalzirii globale, asupra oceanelor si asupra ghetarilor. Iata cele mai importante concluzii ale raportului WMO:

  • În 2018, nivelul mării a crescut în mod excepțional. Media globală a fost de 3,7 milimetri peste nivelul din 2017. Creșterea medie din 1993 este de 3,15 milimetri pe an. Poate nu parea mult, insa fiecare fracțiune de grad poate face diferența!
  • Ultimii patru ani au fost cei mai calzi de la începutul înregistrărilor. Temperatura medie globală în 2018 a fost de aproximativ un grade Celsius peste valoarea de referință pentru perioadele preindustriale.
  • Încălzirea: Ca urmare a schimbărilor climatice, valurile de căldură afecteaza din ce in ce mai multi oameni. Numărul persoanelor afectate a crescut cu aproximativ 125 milioane de locuitori între 2000 și 2016. Acest lucru se datorează în principal faptului că aceste valuri durează mai mult ca înainte.
  • Oceanele: Inregistrările din 2018 pentru conținutul de căldură al oceanelor arata ca mai mult de 90% din energia suplimentară din încălzirea globală este absorbită de oceane. Conținutul de căldură al oceanelor este o măsură a congestiei energetice.
  • Ghețarii: Conform analizelor preliminare ale Serviciului Mondial de Observare a Ghețarilor (WGMS), masa ghețarilor a scăzut pentru al 31-lea an consecutiv în 2018!

Este un nou semnal de alarma, pe care daca alegem din nou sa il omitem exista posibilitatea sa pasim pe un drum fara intoarcere!

Articolul face parte din programul Eco WeCare

Foto: Banksy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s