Ora Pamantului

Schimbarile climatice reprezintă una dintre cele mai mari amenintari asupra mediului, iar emisiile de gaze cu efect de sera datorate producerii curentului electric cu combustibili fosili reprezinta principala cauza a acestui proces ireversibil! In semn de constientizare asupra acestei probleme, in ultima sambata din luna martie stingem luminile timp de o ora!

Iata punctul de vedere al Agentiei Europene de Mediu:

“Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari ameninţări asupra mediului, cadrului social şi economic. Încălzirea sistemului climatic este fără echivoc, spune Grupul interguvernamental de experţi privind schimbările climatice (IPCC). Observaţiile indică creşteri ale temperaturilor medii globale ale apei şi ale oceanului, o topire extinsă a zăpezii şi gheţii şi creşterea globală medie a nivelului mării. Este foarte probabil ca, în mare parte, încălzirea să poată fi pusă pe seama emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din activităţi umane.

“Schimbările climatice reprezintă eşecul cel mai mare şi de cea mai mare amploare de până acum” spune Nicholas Stern, Pesedintele Serviciului Economic al Guvernului Britanic
şi fost economist sef al Băncii Mondiale

În decursul ultimilor 150 de ani, temperatura medie a crescut cu aproape 0,8ºC în general şi cu aproximativ 1ºC în Europa. Unsprezece din ultimii doisprezece ani  se numără printre cei 12 ani cu cea mai mare căldură înregistrată instrumental la suprafaţa globului (din 1850). Fără o acţiune globală de limitare a emisiilor, se aşteaptă ca temperaturile globale să mai crească cu 1,8 până la 4,0ºC până în 2100. Aceasta înseamnă că peste acest prag, schimbările vor fi ireversibile şi posibil catastrofice.

Impactul schimbărilor climatice sunt deja observate. Evenimentele climatice extreme, inclusiv valurile de căldură, perioadele de secetă şi de inundaţii sunt preconizate a deveni mai frecvente şi mai intense. În Europa, cele mai mari creşteri de temperatură se produc în sudul Europei şi în regiunea arctică. Precipitaţiile scad în sudul Europei şi cresc în nord/nord-vest. Aceasta determină un impact asupra ecosistemelor naturale, a sănătăţii umane şi a resurselor de apă. Sectoarele economice, precum silvicultura, agricultura, turismul şi construcţiile vor suporta în mare parte consecinţe dăunătoare. Sectorul agricol din nordul Europei poate beneficia de o creştere limitată a temperaturii.

Pentru a stopa pierderea biodiversităţii, trebuie reduse în mod semnificativ emisiile globale de gaze cu efect de seră. Principalele surse ale gazelor cu efect de seră produse de oameni sunt:

  • arderea combustibililor fosili pentru producerea de electricitate, transport, industrie şi gospodării;
  • schimbări privitoare la agricultură şi la utilizarea terenurilor, cum ar fi defrişarea;
  • depozitarea deşeurilor;
  • utilizarea gazelor industriale fluorurate.

Chiar dacă politicile şi eforturile de reducere a emisiilor sunt eficiente, unele schimbări climatice sunt inevitabile. Prin urmare, trebuie să dezvoltăm şi strategii şi acţiuni de adaptare la impacturile schimbărilor climatice din Europa şi de dincolo de graniţele acesteia, deoarece ţările mai puţin dezvoltate sunt printre cele mai vulnerabile, având cea mai redusă capacitate financiară şi tehnică de adaptare.”

Ce putem face pentru a ne implica si noi? Multe! Sa ne urcam pe bicicleta, sa plantam copacei, sa stingem lumina, sa mergem la strans gunoaie … Dar mai ales sa povestim copiilor despre semnificatia acestor actiuni! De aceea am decis sa scriem acest articol. Si pentru ca pe 30 martie nu suntem in tara, vom povesti cu copiii despre ce inseamna schimbarile climatice si ce efect au in viata noastra la iesirea ProBono, cu bicicletele, cu ocazia Zilei Mondiala a Apei.

Iar pe 30 martie vom stinge lumina, indiferent unde ne vom afla! Este Ora Pamantului…

Articolul face parte din programul Eco WeCare

Sursa: Agentia Europeana de Mediu

One thought on “Ora Pamantului

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s