In Insula de Smarald

TabereCuSuflet605Se spune ca in luna mai, Thassos este raiul biciclistilor! Va invitam sa descoperim impreuna, in mini Vacanta de 1 Mai, traseele de pe Insula de Smarald, intr-o tura din care nu vor lipsi Muntele, Marea, Misterul si Aventura:)

Grecii o sa iti spuna cu siguranta ca exista insule mai frumoase, insa acest lucru nu stirbeste cu nimic din minunatiile intalnite in Thassos la tot pasul! Este cea mai nordica insula din aceasta zona si a 12-a ca marime dintre toate insulele grecesti. Renumita inca din antichitate pentru minele sale de fier si aur si pentru carierele de marmura, ale caror urme se vad si astazi, a fost un punct important pe harta economica a lumii antice. Insula este este strabatuta de un lant muntos, cel mai inalt punct fiind atins in varful Ipsario (1205 m), iar coastele sale sunt acoperite cu paduri de pini, ceea ce aduce un pic de racoare si da o savoare aparte sejurului din timpul lunilor de vara. Insa plajele marmorate, cu apa atat de limpede precum cristalul incat barcile par suspendate, sunt cele care au dat adevaratul renume al Insulei de Smarald:)

Legenda spune ca Zeus se indragosteste de Europa, asa ca o rapeste si o duce în Creta. Tatal ei, regele fenician Agenor, isi trimite fii în cautarea fiicei disparute si le porunceste sa nu se intoarca acasa fara sora lor. Unul dintre fii sai, pe nume Thassos, ajunge pe insula si, incantat de clima si de resursele naturale, hotaraste sa se stabileasca pe aceste locuri, pentru a tine cont si de porunca tatalui.


Program
Ziua de 1 Mai (Ziua Muncii) este zi libera, asa ca vom face punte si vom profita din plin de aceasta minivacanta! Iata programul, pe zile:

Ziua 1: Drumul spre Vechea Elada
Hranind pescarusii, ThassosIn drum spre Thassos vom traversa legendarul munte Hemos, leaganul Peonilor care apar si in Iliada, apoi vom cobori spre malul marii regelui Egeus. Dupa un drum de 550 km vom ajunge la Keramoti, de unde vom lua bacul catre Insula de Smarald. In timpul traversarii, daca vom avea noroc, vom vedea delfini,  si vom avea parte de o experienta interesanta cu pescarusii care mananca direct din mana! Seara ne vom caza, apoi ne vom trage sufeltul si ne vom intrema cu o baie in mare! In mai, temperatura apei este in jur de 20 grade:)

 


Ziua 2: Marmura, Istorie si Plaje
In ziua a doua a excursiei noastre ne vom obisnui cu atmosfera si ne vom plimba pe coasta de Sud si Est a insulei. Vom pedala prin padurile de pini si vom vedea una dintre cele mai frumoase plaje din Thassos, ne vom balaci intr-o Piscina naturala, vom strabate potecile antice ale peninsulei Aliki, vom merge pe Drumul Marmurei si vom vedea templele si carierele stravechi din care se extragea “piatra de zapada”.

Date tehnice:
Traseu bicicleta: 14 km lungime, 160 m diferenta de nivel.
Profil traseu velo: Se merge 100 % pe drum forestier
Obiective de vizitat: Siteul arheologic Aliki, Plaja de Marmura, Giola, Manastirea Arhangelul Mihail

Aliki
Peninsula Aliki, numita si “sfanta stanca din Thassos”, este practic un mare parc arheologic, pe care il vom explora pe jos, pe o poteca spectaculoasa, suspendata deasupra marii de clestar. Carierele de marmura de aici erau renumita in toata lumea antica, Parthenonul fiind construite in mare parte cu aceasta piatra. Puritatea acesteia egala frumusetea marmurei de pe Muntele Pentelikos de langa Atena, insa locul de exploatare aflat chiar la nivelul apei si usurinta cu care putea fi transbordata piatra direct din cariera pe vase explica de ce aceasta marmura se gaseste in proportie mai mare pe Acropole. Astazi inca putem vedea o multime de edificii: Templul lui Appolo, ruinele mai multor biserici paleocrestine, un sarcofag roman, cateva coloane dorice, precum si cariera de dimensiuni impresionante, ce pare parasita abia in urma cu o zi. Inca se mai vad urmele muncitorilor antici si se disting uriasele blocurile de piatra si coloanele pe jumatate dezvelite din scoarta pamantului!

Plaja de Marmura
Marble beach (sau Saliara beach) este una dintre atractiile principale ale insulei. “Cea mai frumoasa plaja din Thassos” cum este advertizata pe siteurile de turism, isi datoreaza numele miilor de pietricele de marmora, de un alb orbitor, care reflecata lumina soarelui intr-un mod minunat. Pentru a ajunge la aceasta plaja, vom pedala pe un traseu de biciclete suspendat deasupra Marii Egee, ce strabate o padure de pini.

Giola
In Thassos sunt cateva zeci de piscine naturale. Cea mai renumita este Giola, despre care Tripadviser spune ca este “una dintre cele mai frumoase piscine naturale din lume”. Conform legendei, Zeus i-ar fi făcut acest bazin Afroditei, care se imbaiaza aici impreuna cu sirenele, de unde si numele de Piscina Sirenelor sau Ochiul lui Zeus. Nu stim daca este asa, insa efortul de a cobori cei aproape 200 m diferenta de nivel merita cu prisosinta pentru a face o baie in acest ochi de apa incalzit de soare, pe care marea il reimprospateaza din cand in cand cu cate un val!

Manastirea Arhangelul Mihail
Manastirea din partea de sud a insulei este o metoca a Manastirii Filoteos din Muntele Athos. Este situata pe o stanca deasupra Marii Egee, iar privelistea care se deschide catre Muntele Athos este de neuitat. Se spune ca a fost construita de un om sfant pe nume Luca, ce se nevoia pe aceste meleaguri. Dupa 17 ani de nevointa, in timpul rugaciunii i-a aparut in fata Arhanghelul Mihail. L-a inceput s-a speriat, crezand ca este o nalucire draceasca, insa Arhanghelul a lovit cu toiagul in piatra rostind ”In Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh Amin” si imediat din piatra seaca a izvorat apa, izvor care se mai vede si astazi, apoi i-a poruncit sa inalte pe aceste locuri o manastire. Una din cele mai valoroase relicve care se gaseste aici este pironul din crucea mantuitorului, un dar oferit de imparatul bizantin Nikiforos Votaneiatis (1078 – 1081).

 


Ziua 3: Mare si Aventura
Astazi ne vom imbarca pe caiace si vom descoperi Misterele Piratilor de pe plaja Metalia!

Date tehnice:
Traseu caiac: 5 km lungime,
Traseu bicicleta: 19 km lungime, 180 m diferenta de nivel, pe asfalt si drumuri forestiere
Obiective de vizitat: plaja Metalia

Metalia
Plaja Metalia este una dintre comorilea ascunse ale insulei! Situata in apropiere de Limenaria, se poate ajunge la ea fie pe un drum abrupt de pamant, fie cu caiacul pe mare. Rupta parca dintr-un film cu Indiana Jones, este plina de grote si tuneluri ascunse, in care se spune ca in trecut piratii isi ascundeau comoriile! Mai recent, germanii au construit o exploatare miniera pentru a exploata metalele rare din solul rosu, specific acestei plaje. Exploatarea a fost intrerupta in timpul primului razboi mondial, insa halele, scripetii si furnalele imense au ramas, dand un aer aparte acestui loc cu totul special. Pe plaja sunt expuse mai multe lucrari de arta moderna, printre care un labirint si un cerc cu semne zodiacale, iar deaspra plajei se afla Palataki – o constructie folosita in trecut de administratia minie, ce aduce a palat, de unde si numele. Sunt mai multe tunelui si pasaje secrete catre o alta lume! Le vom expora pe toate, pe indelete:)

 


Ziua 4: De la Munte la Mare
Un alt motiv pentru care Thassos este numita Insula de Smarald sunt padurile sale! Astazi vom descoperi traseele din interiorul insulei ce serpuiesc prin nesfarsitele paduri de pini, catre cel mai inalt punct al insulei! Vom urca cu bicicletele pana pe varf, vom admira privelistea catre Marea Egee, iar pe drum ne vom opri langa o cascada racoroasa si langa singurul lac al insulei, iar la coborare vom traversa un sat deosebit, in stil tipic tassian, cu case cocotate pe coasta muntelui.

Date tehnice
Sunt doua variante, un traseu mai usor, care nu ajunge pana in Vf.Ipsario, pentru copii, si unul foarte competitiv:
Traseu copii: 24 km lungime, 250 m diferenta de nivel
Traseu competitiv: 55 km lungime, 1200 m diferenta de nivel
Obiective de vizitat: Varful Ipsario, Lacul si Cascada Maries, satele Kastro si Theologos

Ipsario
IpsarionFiind cunoscut si sub denumirile de Ipsario sau Psario, varful Ypsarion cu cei 1204 m ai sai este cel mai inalt punct al Insulei de Smarald. Peisajul aici este cu totul aparte. Sunt o multime de trasee ce urca in varf, iar efortul este rasplatit de drumul prin inmiresmata padure de pin si de priveliștile spectaculoase spre Golful de Aur si Marea Egee. Padurile impodobesc ca o mantie versantii muntelui, iar in afara de omniprezentul pin, vom gasi si cedri razleti sau cate o livada de maslini pe langa un mic apeduct. Zgomotul frunzelor, zumzetul albinelor și ciripitul păsărilor se amestecă cu sunetul cristalin al apei într-o mica simfonie a naturii. Este inscrisa in siteul Natura 2000, fiind un loc de popas pentru multe pasari protejate.

Lacul si Cascada Maries
Cascada MariesUna dintre atractiile insulei este Lacul Maries. Este situat pe un frumos defileu, la 2 – 3 km de satul cu acelasi nume. Satul a fost intemeiat in perioada bizantinaeste, fiind  unul dintre cele mai vechi de pe insula. Este situat in interiorul insulei pentru ca  locuitorii sa fie feriti de pirati. Se spune ca dupa un atac al piratilor, in zona au mai ramas doar doua femei, ambele cu numele de Maria, de aici si numele satului.
La aproximativ 500 m de lac se afla cascada Maries.

Theologos
Satul, al carui nume in limba greaca inseamna “Cuvantul lui Dumnezeu”, este fosta capitala a insulei. A fost prima oara atestat documentar in anul 1287 de catre imparatul bizantin Andronic al II-lea Paleologul, iar asezarea a servit drept capitala administrativa a insulei Thassos pana in epoca otomana. In 30 martie 1813 zona a fost cedata Egiptului, perioada in care s-a dezvoltat rapid, bucurandu-se de o oarecare autonomie fata de Imperiul Otoman, pana in 1912 cand a revenit grecilor. In 1979 Theologos a fost declarat capitala culturala a insulei Thassos.
Este un sat pitoresc, cu multe case din piatra absolut minunate, care se poate vizita pe jos, pasind pe strazile inguste si pietruit. Se poate vedea Muzeul Folcloric, cu numeroase exponate de haine populare, instrumente si arhitectura, casa memoriala Vassilis Vassilikos, bisericile din Agia Paraskevi si Agios Dimitrios (sec XVIII) cu iconostasele lor impresionant sculptate, precum si podul arcuit, de  piatra.

 


Ziua 5: Din antichitate pana in prezent
In ultima zi a excurisiei noastre ne vom lua la revedere de la mare si vom pleca spre casa, nu inainte de a vizita o cetate antica inscrisa de curand pe lista monumentelor UNESCO.

Date tehnice:
Traseu auto: 14 km lungime, 100 m diferenta de nivel.
Obiective de vizitat: Agora Thassos, Philippi

Agora Thassos
Ancient Theatre ThassosAgora (sec VI-IV i.Hr.) este cel mai important sit arheologic de pe insula. A fost centrul politic, administrativ și religios al orașului antic Thassos. In jurul Agorei se gasesc o multime de ruine de edificii si sanctuare, cum ar fi epigrafa Athenei Propylaea, cenotaphul lui Glafkos, unul dintre primii coloniști din Paros, Templul lui Apollo cu Nymfa și Hermes cu cele trei Grații si un complex cu camere. Daca avem timp putem vedea si Teatrul antic, inchinat zeului Dionis, foarte bine conservat, unde se desfasoara diferite festivaluri si concerte in aer liber, sau Acropole (orasul de sus) unde se gasesc fragmente din templul lui Apollo, templul zeitei Atena, ocrotitoarea anticului oras Thassos, sau altarul zeului Pan, protectorul turmelor si al pastorilor.

Philippi
Philippi, BasilicaInainte de a parasi pamantul vechii Elade, vom vizita Cetatea Philippi – cel mai recent monument din Grecia adaugat pe lista UNESCO.  Cetatea a fost construita de colonistii veniti din Thasos in sec VII i.Hr. Apoi Filip al II-lea, tatal lui Alexandru Macedon, a cucerit-o si a fostificat-o, schimbandu-i si numele, iar mai tarziu, in timpul romanilor, a cunoscut o perioada de glorie, datorita locului privilegiat pe care il ocupa pe Via Egnatia, drumul antic ce lega Roma de Constantinopole.  “Mica Roma”, cum era cunoscuta in antichitate, era un oras plin de stralucire, bogatia sa manifestandu-se prin mulțimea monumentelor impunătoare ridicate intr-o zona urbana relativ mica, din care multe se mai vad si astazi. Aici a avut loc batalia de la Filippi in care Octavian și Antonius i-au invins pe ucigasii lui Cezar, Brutus și Cassius.
Orasul mai este renumit si pentru rolul semnificativ in crestinismul timpuriu, acesta fiind primul oraș din Europa care a fost evanghelizat de Apostolul Pavel, cam în anul 50 d.Hr., dupa cum este specificat in Epistola lui Paul catre Filipeni. Prima biserică atestată din Filippi este „Bazilica lui Pavel”, identificată printr-o inscriptie de pe mozaicul podelei de o exceptionala importanta.

 


Cazare
Kapahi Hotel, ThassosKapahi Hotel 3* sau echivalent. Hotelul are o terasa mare, WiFi, aer conditionat.

Ce oferim: 4 nopti de cazare, mic dejun, gustare on bike, insotitor traseu si, cel mai important, multa voie buna, aer curat si amintiri de neuitat:)

Cost: 220 Euro / persoana.
– Reducere 10% pentru detinatorii de carduri carduri Weekend Activ (pentru plati pana marti, 2 aprilie) Mai multe detalii
– Copii sub 10 ani beneficiaza de 10% reducere (pentru plati pana marti, 2 aprilie)
– Taxa ferry (pentru cei care vin cu microbuzul cu noi)

Servicii suplimentare:
– In cazul in care vreti sa veniti cu noi, va luam cu drag:) Costul  transportului (inclusiv transport bicicleta) este de 60 Euro / pers. Atentie, locurile in microbuz sunt limitate!

Cine: Iesirea este deschisa exclusiv pentru membrii Asociatiei Tabere cu Suflet. Mai multe detalii
In cazul in care doriti sa deveniti membru, va rugam sa completati Formularul de Inscriere

Inscriere: Inscrierile se pot face aici. Termenul limita pentru plata avansului este marti, 2 aprilie.

Alte informatii: Pentru orice alte detalii, va rugam nu ezitati sa ne contactati. Cum a fost in ultima mini Tabara de 1 Mai de anul trecut


Iesirea face parte din programul Weekend Activ, care este un proiect Tabere cu Suflet, avand ca obiectiv promovarea unui stil de viata sanataos in randul Copiilor, prin stimulalarea Competitiei si a Sportului in natura. In cadrul acestui proiect ne propunem sa mergem vara la Catarat, Drumetie, Echitatie, Ture Velo sau Culturale, iar iarna la Schi si Snowboard. Astfel putem impartasi si altora bucuria miscarii in aer liber, combinata cu descoperirea unor locuri inedite.

Sursa: Tabere cu Suflet, Wikipedia, extravita .ro, wondergreece .gr,

 

3 thoughts on “In Insula de Smarald

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s