Weekend Activ la Basarbovo

TabereCuSuflet.091Duminica, 24 martie, va invitam la deschiderea unei noi  Ture Velo in Canionul Lomului! Vom pedala pe un traseu nou, intre Basarbovo si Ivanovo, vom admira falezele de calcar si vom vedea Biserica rupestra de la Basarbovo si complexul de la Ivanovo – monument ce face parte din patrimoniu UNESCO!

Desi Valea Lomului este la doar 80 km de Bucuresti, de cum te urci pe bicicleta te simti purtat in alta lume! Traseul strabate o zona cu o vegetatie luxurianta, printre pereti abrupti de calcar sapati de apa! In cheile largi sunt formatiuni carstice deosebite, precum si cateva obiective culturale si istorice din patrimoniul UNESCO.
Am preferat sa mergem cat mai devreme pentru a ne bucura de primavara timpurie in Canion si pentru ca accesul la obiective este mult mai placut acum:) Iata ce vom vedea:

Manastirea Basarbovo
Manastirea rupestra de langa Basarbovo este sapata in stancile de pe malul Lomului, fiind singurul lacas de cult rupestru din Bulgaria in care se slujeste. Primele marturii istorice despre manastire dateaza din sec. XIII, de pe vremea Sf. Dumitru Basarabov, ale carui moaste se gasesc in catedrala patriarhala din Bucuresti. Mai multe detalii

 

Bisericile rupestre de la Ivanovo
TabereCuSuflet.091Bisericile de la Ivanovo sunt monument din patrimoniul Unesco. Bisericile sunt sapate in stanca, in canionul Rusenski Lom, la 30 m inaltime, si au fost locuite de catre calugari isihasti intre secolele XIII-XVII. Bisericile detin o valoare culturala si istorica deosebite datorita picturilor murale, datand din secolele XIII-XIV si pastrate in cinci din multele biserici de piatra. Pictori talentati au pictat peretii acestora in fresce realiste, folosind multa culoare si elemente compozitionale, transformandu-le intr-o adevarata comoara a picturii medievale. Mai multe detalii

Rezervatia Naturala Rusenski Lom
IvanovoRezervatia Naturala cuprinde stancariile si zona limitrofa din arealurile raurilor Lomul Alb, Lomul Negru, Micul Lom si Rusesnski Lom. Se intinde pe aproximativ trei mii patru sute de hectare si este o zona protejata inca din anul 1970. Aici se gaseasc numeroase terase, pesteri si alte formatiuni carstice. Flora din Parcul National Rusenski Lom cuprinde peste noua sute de specii de plante, iar fauna include numeroase tipuri de amfibieni, dintre care cinci sunt protejate de lege. Reptile, pesti, melci, precum si saizeci si sase de tipuri de mamifere – toate se gasesc in superbul obiectiv turistic. Pasarile sunt cei mai importanti localnici de aici: peste o suta nouazeci de tipuri de pasari isi duc viata aici. Mai multe detalii

Weekend Activ pe 2 Roti

Ce: Tura cu bicicletele

Unde: Basarbovo (Bulgaria)

Cand: Duminica, 24 martie

Obiective: Canionul Lomului si bisericile rupestre de la Ivanovo si Basarbovo

Cine: Iesire deschisa exclusiv pentru membrii Asociatiei Tabere cu Suflet. Mai multe detalii
In cazul in care doriti sa deveniti membru, va rugam sa completati Formularul de Inscriere

Lungime: Sunt doua variante, de 20 km si de 37 km

Dificultate: Dificultatea traseului nu este data de diferenta de nivel (20 m varianta scurta / 300 m varianta lunga), ci de vegetatia luxurianta care creste in canion. In varianta scurta se merge exclusiv pe drumuri forestiere si poteci cu vegetatie, pe malul raului. In varianta lunga, 17 km sunt pe drum asfaltat.

Ce oferim: Indrumare, apa, dulciuri, supraveghere copii si garantia unei ture frumoase 🙂

Cat costa: 50 lei. Reducere 20% pentru detinatorii de carduri carduri Weekend Activ Mai multe detalii

Servicii extra: Daca doriti, puteti veni cu noi cu masina. Costul pentru transport cu bicicleta, inclusiv taxa de pod si vinieta, este de 50 lei / pers.

Inscrieri: aici. Termenul limita este marti, 19 martie, ca sa stim cum sa ne organizam. Functie de prognoza meteo pot aparea schimbari. Urmariti actualizarile pe blog.taberecusuflet.ro.

Detalii: Pentru mai multe info va rugam sa ne contactati. Iata cateva poze inedite de la  una dintre iesirile cu bicicletele de anul trecut din zona Ivanovo.

 


Weekend Activ pe 2 Roti este un proiect Tabere cu Suflet, avand ca obiectiv promovarea cicloturismului si a miscarii in aer liber. In cadrul acestui proiect ne propunem sa iesim cate o zi, cu bicicleta, pe traseele Tabere cu Suflet sau in zone deosebit de frumoase pentru bicicleta. Astfel putem impartasi si altora bucuria mersului pe bicicleta, combinata cu descoperirea unor locuri inedite.

Foto: Tabere cu Suflet

One thought on “Weekend Activ la Basarbovo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s